Μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, με παραλήπτη την Ευρώπη, την ημέρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη "στρατηγική νίκη" την εισβολή στο Ιράκ. Τραγωδία χαρακτήρισε τον πόλεμο ο πρώην επικεφαλής της IAEA Χανς Μπλιξ
Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτιζε σε ομιλία του την Τετάρτη τη "στρατηγική νίκη" στο Ιράκ και δήλωνεί ότι η εισβολή ήταν η σωστή απόφαση, καθώς κατέστησε τον κόσμο ασφαλέστερο, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποιούσε με ηχητικό του μήνυμα την Ευρώπη να "λογαριάσει" την αναδημοσίευση των διαφιλονικούμενων σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως προσβλητικά από τους πιστούς του Ισλάμ. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η φωνή στο μύνημα είναι αυθεντική. Από την πλευρά του, σε ομιλία του την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του κατά την πέμπτη επέτειο από την εισβολή στη χώρα του είναι η βία και η διαφθορά. Ο Ταλαμπανί καλωσόρισε το τέλος της περιόδου Χουσεΐν, ενός καθεστώτος βασανιστηρίων και τυραννίας" αλλά προειδοποίησε δεν είναι δυνατή καμία επιπλέον πρόοδος χωρίς συμφιλίωση. Τραγωδία χαρακτήρισε σε άρθρο του τον πόλεμο στο Ιράκ ο πρώην επικεφαλής της IAEA Χανς Μπλιξ ενώ σημαντική νίκη χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι η ειρήνευση στη χώρα αποδείχθηκε "πολύ πιο δύσκολη" από ό,τι αναμενόταν.
"Μεγαλύτερο έγκλημα τα προσβλητικά σκίτσα"
Σε μήνυμα που απευθύνεται στους "πιο έξυπνους" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μπιν Λάντεν ανέφερε ότι η δημοσίευση των "προσβλητικών σκίτσων" είναι μεγαλύτερο έγκλημα ακόμη κι από τις επιδρομές σε χωριά μουσουλμάνων και τις σφαγές γυναικών. Και "ο λογαριασμός για αυτό θα είναι ακόμη πιο βαρύς", φέρεται να είπε ο μπιν Λάντεν, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση του μηνύματός του από την εταιρία IntelCenter, η οποία εδρεύει στη Βιρτζίνια.
Αναφερόμενος στη σειρά σκίτσων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της Δανίας, προειδοποίησε ότι "αν δεν υπάρξει έλεγχος της δικής σας ελευθερίας της έκφρασης, τότε οι καρδιές σας πρέπει να είναι ανοικτές για την ελευθερία των πράξεών μας", ενώ πρόσθεσε σιβυλλικά πως η απάντηση των μουσουλμάνων στην προσβολή θα είναι "αυτό που θα δείτε, όχι αυτό που θα ακούσετε".
Το πεντάλεπτο μήνυμα του μπιν Λάντεν με τίτλο "Είθε οι μητέρες μας να μας αποστερηθούν αν αποτύχουμε να βοηθήσουμε τον προφήτη μας" δημοσιοποιήθηκε από την As-Sahab, που θεωρείται ως η "ομάδα" της αλ Κάιντα η οποία είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.
Ο Μπεν Βένζκε, στέλεχος της εταιρίας IntelCenter, χαρακτήρισε το μήνυμα μια "σαφή απειλή εναντίον των χωρών-μελών της ΕΕ και ένδειξη μιας ενδεχόμενης επερχόμενης σημαντικής επίθεσης". Ωστόσο, πρόσθεσε, "είναι ασαφές σε ποιο ακριβώς χρονικό πλαίσιο μπορεί να σημειωθεί".
Ο μπιν Λάντεν υποστήριξε πως οι "βάρβαρες πράξεις" της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν "δεν τερμάτισαν τον πόλεμο, αλλά αντίθετα ενέτειναν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας, για να εκδικηθούμε τους ανθρώπους μας και να εκδιώξουμε τους εισβολείς από τη χώρα μας".
Το προηγούμενο μήνυμα του μπιν Λάντεν είχε δημοσιοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου.
Μπλιξ: Τραγωδία ο πόλεμος στο Ιράκ
Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian, ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ιράκ "τραγωδία", κατηγορώντας παράλληλα το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι υπερέβαλαν όσον αφορά την απειλή που αποτελούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν για την διεθνή κοινότητα.
Στο άρθρο, που δημοσιεύεται την πέμπτη επέτειο της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, ο Μπλιξ κάνει λόγο περί "τραγωδίας για το Ιράκ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αλήθεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".
Κατά τον κ. Μπλιξ, η ευθύνη για τον πόλεμο "ανήκει σε αυτούς οι οποίοι αγνόησαν τα γεγονότα πριν πέντε χρόνια".
Έως σήμερα, τα όπλα μαζικής καταστροφής που η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατηγορούσαν τη Βαγδάτη ότι ανέπτυσσε και συγκέντρωνε δεν έχουν βρεθεί πουθενά στη χώρα. "Δεν υπήρχαν", σημειώνει ο Μπλιξ.
Ο πόλεμος "αποτέλεσε τροχοπέδη στις παγκόσμιες προσπάθειες να δημιουργηθούν νόμιμες μέθοδοι για να αποτρέπεται η χρήση βίας μεταξύ κρατών", τονίζει ο Σουηδός πρώην διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το 2003 το Ιράκ "δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν", έστω κι αν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας "αιμοσταγής δικτάτορας", που θα μπορούσε να εξελιχθεί, όπως εκτιμά, σε έναν "Καντάφι ή Κάστρο".
Πάντως, ο Μπλιξ συμπληρώνει πως "η θεαματική αποτυχία του βίαιου αφοπλισμού και της επιβολής δημοκρατίας δια της στρατιωτικής κατοχής ίσως συμβάλλουν προς γενικότερο όφελος της διπλωματίας".