Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι κι αν σηκωθεί κάποιος από τους νεκρούς και έλθει και τον δούμε με τα μάτια μας, ακόμα και τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα πιστέψουμε στο Θεό.
"Εάν ΔΕΝ ακούν τον Μωυσή και τους προφήτες, ΟΥΤΕ αν κάποιος αναστηθεί από τους νεκρούς θα πεισθούν" (Καινή Διαθήκη, Λουκάς16/31).
Ακόμα, είπε σ’ έναν μαθητή Του, που είχει ζήσει μαζί Του και τον γνώριζε καλά: "Θωμά, επειδή με είδες (αναστημένο), πίστεψες ευτυχείς είναι όσοι ΔΕΝ με είδαν, και πίστεψαν" (Καινή Διαθήκη, Ιωάννης 20/29).
Ο Θεός δεν είναι μία έννοια για να την αποδείξουμε με τύπους και εξισώσεις. Πρόκειται για πρόσωπο, μάλιστα πνευματικό. Δεν προσεγγίζεται με τον διαλογισμό, την απομόνωση στις ερημιές, με εικόνες και αγάλματα, με τελετές και λειτουργίες.
"Ο Θεός είναι πνεύμα, κι εκείνοι που τον προσκυνούν πρέπει να τον προσκυνούν με τρόπο πνευματικό και αληθινό" (Καινή Διαθήκη, Ιωάννης 4/24).
Αφού, λοιπόν, είναι πνεύμα ο Θεός, μόνο πνευματικά μπορούμε να Τον γνωρίσουμε.
Οι μέλισσες, τα λουλούδια, τα χελιδόνια, η ανθισμένη αμυγδαλιά στο μέσον του χειμώνα, τα αστέρια που λάμπουν τη νύχτα στο στερέωμα, είναι από τα λίγα -μέσα στο άπειρο σύμπαν- που από μόνα τους μιλάνε για την ύπαρξη του Θεού.
Πιο θαυμαστό, όμως, από όλα τα δημιουργήματα στη γη, είμαι εγώ κι εσύ, ο άνθρωπος. Δύο μάτια που βλέπουν στο φως τα χρώματα, τον ήλιο, τη ζωή. Δύο αυτιά που ακούν τη βροχή που πέφτει, τον άνεμο που φυσάει. Πώς γίνεται αυτό; Ποιος τα έφτιαξε; Ποιος έκανε την όσφρηση, την ακοή, την ομιλία, τα συναισθήματά σου, τη συνείδηση που σε ελέγχει, και κυρίως την ξεχωριστή ελεύθερη προσωπικότητά σου;
"Πού ήσουν (εσύ που με αμφισβητείς) όταν θεμελίωνα τη γη; ... Ποιος έβαλε (αν ξέρεις) τα μέτρα της; ... Επάνω σε τι είναι στηριγμένα τα θεμέλιά της; Μήπως εσύ πρόσταξες το πρωί κατά τις ημέρες σου; Μήπως εσύ έδειξες στην αυγή τον τόπο της; ... Σου ανοίχτηκαν οι πύλες του θανάτου; ... Πού είναι ο δρόμος της κατοικίας του φωτός;" (Παλαιά Διαθήκη, Ιώβ 38/4,5,6,12)
"Μπορείς να δεσμεύσεις τους δεσμούς της Πλειάδας ή να λύσεις τα σχοινιά του Ωρίωνα; Μπορείς να βγάλεις τους αστερισμούς στον καιρό τους; Ή, μπορείς να οδηγήσεις τη Μεγάλη Άρκτο μαζί με τους γιους της; Γνωρίζεις τους νόμους του ουρανού; ... Ποιος έβαλε σοφία μέσα στον άνθρωπο; Ή, ποιος έδωσε σύνεση στην καρδιά του; Θα κυνηγήσεις θήραμα για το λιοντάρι; Ή, θα χορτάσεις την όρεξη των μικρών λιονταριών; ... Ποιος ετοιμάζει στο κοράκι την τροφή του, όταν τα νεογέννητά του κράζουν στον Θεό, καθώς περιπλανιούνται από έλλειψη τροφής;" (Παλιά Διαθήκη, Ιωβ 38/31-33, 36, 39-41)
"Σηκώστε ψηλά τα μάτια σας και δείτε? ποιος τα έκανε αυτά;" (Παλιά Διαθήκη, Ησαΐας 40/26)
Η ζωή είναι γεμάτη ερωτήσεις και απορίες. Μερικές είναι ασήμαντες, άλλες πιο σοβαρές και άλλες πολύ σημαντικές.
Υπάρχει Θεός; Αν υπάρχει και είναι πρόσωπο πώς μπορώ να έχω μία ζωντανή σχέση μαζί Του;
Μην αμφιβάλλεις. Ο Θεός υπάρχει. Δεν υπήρξε καιρός που δεν υπήρχε και δεν θα υπάρξει καιρός που δεν θα υπάρχει. Απλά, ο Θεός δεν φαίνεται αλλά αποκαλύπτεται σ’ εκείνους που θέλουν πραγματικά να Τον βρουν.
"Θα με ζητήσετε, και θα με βρείτε, όταν με ζητήσετε με όλη σας την καρδιά. Και θα βρεθώ από σας, λέει ο Κύριος" (Παλιά Διαθήκη, Ιερεμίας 29/13).
Αν κοιτάξουμε για λίγο, έστω, στο σταυρό του Γολγοθά, στο γεγονός που έλαβε χώρα πριν 2000 χρόνια και ερευνήσουμε να δούμε τι έγινε εκεί και γιατί, τότε, εκεί επάνω, στο λόφο του σταυρού, θα συναντήσουμε όχι μόνο τον Θεό αλλά και την αγάπη Του. Από αυτό το γεγονός, τη Θυσία του Σταυρού, αρχίζει η γνωριμία μας και η προσωπική μας σχέση με τον Θεό.
Και όσοι δοκίμασαν και γνώρισαν προσωπικά τον Θεό δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Στη δική μου ζωή αυτό συνέβη το 1985, όταν ήμουν 31 ετών. Τον γνώρισα ασκώντας πίστη στο μήνυμα της σωτηρίας Του και απέχθεια για όλο το βρώμικο αμαρτωλό μου παρελθόν.
Για να γνωρίσουμε τον Θεό, για να έρθει ο Θεός μέσα μας και στη ζωή μας, χρειάζεται να δούμε την ασημαντότητά μας και να παραδεχτούμε την αμαρτία μας μπροστά Του. Αν μας έλεγε σήμερα ο γιατρός ότι έχουμε καρκίνο, ίσως να τρέχαμε αμέσως στον Θεό για βοήθεια. Ακόμα κι έτσι, αν είμαστε ειλικρινείς, ο Θεός μάς δέχεται, μας συγχωρεί και μας σώζει και μας χαρίζει καινούργια ζωή.
Δεν θέλω να κουράσω περισσότερο τους αγαπητούς φίλους, συνιστώ, όμως, να πάρουμε και να ανοίξουμε την Αγία Γραφή, είναι η φωνή του Θεού. Μέσα εκεί, αν ζητάμε τον Θεό, θα μάθουμε περισσότερα για Αυτόν και για την αγάπη Του.
Ο Θεός, τελικά, μας μιλάει μέσα από τη δημιουργία Του και δια μέσου των σελίδων της Αγίας Γραφής.
Δική μας είναι πλέον η ευθύνη να τον βρούμε, να Τον ακούσουμε, να γίνουμε δικά Του παιδιά, να Τον ακολουθήσουμε για πάντα.
"Τα δικά μου πρόβατα ακούν τη φωνή μου, κι εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν. Κι εγώ δίνω σ’ αυτά αιώνια ζωή, και δεν θα χαθούν στον αιώνα" (Ιησούς Χριστός - Καινή Διαθήκη, Ιωάννης 10/27).
Μην προσπαθείς να βρεις αποδείξεις για τον Θεό, προσπάθησε να ακούσεις τη φωνή Του!
Με αγάπη,
Σωτήρης Ιωάννου